Zadania dla Klasy IV na 5 czerwca 2020 roku. Po wykonaniu pracy domowej w zeszycie przedmiotowym, lub na osobnych kartkach chętni uczniowie proszeni są o zrobienie zdjęć zadaniom i wysłanie ich do wychowawcy w celu sprawdzenia poprawności. Niemniej jednak wszystkie zadania zostaną sprawdzone po powrocie do szkoły.
-
J. Angielski
Lesson
Topic: Can you do it?
Otwórz podręcznik na stronie 103 i wspólnie z nauczycielem wykonaj ćwiczenia 1,2,3,4 J
Materiały dodatkowe do obejrzenia po lekcji:
- Present Continuous: https://www.youtube.com/watch?v=wvSQsZ_74jI
https://www.youtube.com/watch?v=cB5f5yPHEZc
PRZYPOMINAM O WYKONANIU PROJEKTU „POCZTÓWKA Z WAKACJI” I PRZESŁANIU GO DO 9.06
-
Język polski
Karta pracy 4.47
Temat: „Mikołajek” – wprowadzenie do lektury.
- Wykorzystaj umieszczony poniżej link https://www.youtube.com/watch?v=lhzrm49EDHw
Wysłuchaj uważnie pierwszego rozdziału lektury pt. „Najmilsza pamiątka”.
- Odpowiedz na pytania związane z tekstem.
- W jaki sposób Gotfryd ubrał się do zdjęcia?
- Jak uczniowie mieli ustawić się do fotografii?
- Co robił Alcest, kiedy chłopcy ustawiali się do zdjęcia?
- Czy fotografowi udało się wykonać zdjęcie?
- Uporządkuj plan wydarzeń zgodnie z kolejnością.
- Wygłupy w piwnicy.
- Zapowiedź wizyty fotografa.
- Zniknięcie
- Przekomarzanie się z fotografem.
- Próba ustawienia się do zdjęcia.
Mam nadzieję, że umieszczone w karcie pracy zadania, nie sprawiły Ci trudności. Powodzenia!
-
Matematyka
-
Miodny kuch
4 jaja, szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 2 szklanki mąki, szklanka oleju, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 szklanki tartej marchwi (odciśniętej z nadmiaru soku), szklanka bakalii, przyprawy – obecnie można się wspomóc przyprawą do piernika, można też stworzyć własną mieszankę z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
przygotowanie:
Miód, mąkę, olej, proszek do pieczenia (lub sodę), żółtka jaja i przyprawy dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć mieszaninę z białkami, dodać marchew i bakalie, wymieszać. Całość piec 40–60 minut w 180ºC.
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie (bo np. marchwi dostatecznie nie odciśniemy) to można dodać odrobinę mąki.
-
WF
-