Zadania dla Klasy IV na 5 czerwca 2020 roku. Po wykonaniu pracy domowej w zeszycie przedmiotowym, lub na osobnych kartkach chętni uczniowie proszeni są o zrobienie zdjęć zadaniom i wysłanie ich do wychowawcy w celu sprawdzenia poprawności. Niemniej jednak wszystkie zadania zostaną sprawdzone po powrocie do szkoły.

-

J. Angielski

Lesson

Topic: Can you do it?

Otwórz podręcznik na stronie 103 i wspólnie z nauczycielem wykonaj ćwiczenia 1,2,3,4 J

Materiały dodatkowe do obejrzenia po lekcji:

  1. Present Continuous: https://www.youtube.com/watch?v=wvSQsZ_74jI

https://www.youtube.com/watch?v=cB5f5yPHEZc

  1. Weather : https://www.youtube.com/watch?v=CXKj7bm4Ops

PRZYPOMINAM O WYKONANIU PROJEKTU „POCZTÓWKA Z WAKACJI”  I PRZESŁANIU GO DO 9.06

-

Język polski

Karta pracy 4.47

Temat: „Mikołajek” – wprowadzenie do lektury.

  1. Wykorzystaj umieszczony poniżej link https://www.youtube.com/watch?v=lhzrm49EDHw

Wysłuchaj uważnie pierwszego rozdziału  lektury pt. „Najmilsza pamiątka”.

  1. Odpowiedz na pytania związane z tekstem.
  • W jaki sposób Gotfryd ubrał się do zdjęcia?
  • Jak uczniowie mieli ustawić się do fotografii?
  • Co robił Alcest, kiedy chłopcy ustawiali się do zdjęcia?
  • Czy fotografowi udało się wykonać zdjęcie?
  1. Uporządkuj plan wydarzeń zgodnie z kolejnością.
  • Wygłupy w piwnicy.
  • Zapowiedź wizyty fotografa.
  • Zniknięcie
  • Przekomarzanie się z fotografem.
  • Próba ustawienia się do zdjęcia.

Mam nadzieję, że umieszczone w karcie pracy zadania, nie sprawiły Ci  trudności. Powodzenia!

-

Matematyka

-

J. Kaszubski 
Zupa brzadowa- kaszubskie danie idealne na piątek
Znajdź  informacje o tej tradycyjnej kaszubskiej  zupie i przepis na nią.
Zadania dla chętnych
Przyrządź taką zupę samodzielnie lub z pomocą osoby dorosłej 
A oto przepis na kolejny kaszubski smakołyk. Możesz go wypróbować.

Miodny kuch
składniki:
4 jaja, szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 2 szklanki mąki, szklanka oleju, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 szklanki tartej marchwi (odciśniętej z nadmiaru soku), szklanka bakalii, przyprawy – obecnie można się wspomóc przyprawą do piernika, można też stworzyć własną mieszankę z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
przygotowanie:
Miód, mąkę, olej, proszek do pieczenia (lub sodę), żółtka jaja i przyprawy dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć mieszaninę z białkami, dodać marchew i bakalie, wymieszać. Całość piec 40–60 minut w 180ºC.
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie (bo np. marchwi dostatecznie nie odciśniemy) to można dodać odrobinę mąki.

-

WF

-